Het was nog koud en grijs toen negen stoere wandelaars van de 10+ wandelgroep van Stadsdorp Gracht en Straatjes zich op zaterdag 17 december 2022 verzamelden bij de halte van tram 19 voor een wandeling in de omgeving van de in 1631 gegraven Haarlemmertrekvaart.

Maar binnen het uur verdreef de zon mist en wolken en liepen wij in een zonovergoten winterlandschap, tussen berijpte rietpluimen. De tram bracht ons naar de Molenwerf, waar wij uitkeken op de (helaas niet al te uitgebreide) restanten van het voormalige dorp Sloterdijk, met zijn fiere Petruskerk en de door beeldhouwer Karel Gomes gemaakte beeldengroep van een boze boer en boerin, treurend over de teloorgang van het ooit landelijk gelegen dorp.



Wij spoedden ons echter naar de Haarlemmertrekvaart, de eerste trekvaart die – in vrijwel rechte lijn tussen de Haarlemmerpoort in Amsterdam en de Amsterdamsepoort in Haarlem – in onze gewesten gegraven werd. En het was een succes deze onderneming, want in 1633 werden al 250.000 passagiers op dit traject vervoerd. Maar in 1883 was het voorbij met de trekschuit, zijn rol was overgenomen door de spoorrijtuigen die over de spoorbaan, die parallel aan de trekvaart liep en loopt, hun passagiers nog sneller, comfortabeler en zekerder konden vervoeren.

Wij passeerden een smal glad brugje van twee houten balken en kwamen na enige tijd in het oostelijk deel van De Bretten, een ruig natuurgebied tussen spoorlijn en industrie, maar van dat laatste zag je door de hoog opgaande rietpluimen eigenlijk niets. Tussen haakjes, een bret is een brede houten plank, in deze vroeger moerasachtige omgeving zal de doorgang waarschijnlijk slechts mogelijk zijn geweest door her en der houten vlonders aan te brengen. Wij liepen langs sloten waar het riet voor een deel zojuist was gemaaid en wij konden vaststellen dat de ijsdikte ter plekke wel zo’n 8-10 cm bedroeg.

Nadat we de Haarlemmertrekvaart waren overgestoken betraden we de wijk Geuzenveld, waar we even konden stilstaan bij de activiteiten van de Watergeuzen zo rond 1570 en een van hun aanvoerders Jacob Cabeliau.



Toen we het Suze Groenewegplantsoen bereikten was het tijd voor een vroege boterham en een mandarijn. En om aandacht te schenken aan Suze Groeneweg (1875-1940), die in 1918 voor de SDAP als eerste vrouw in de Tweede Kamer werd gekozen. Ook de Grondwetswijziging van 1917 passeerde de revue toen een monsterverbond tussen voorstanders van algemeen kiesrecht en subsidiëring van bijzonder (=confessioneel) onderwijs de weg opende voor een meer democratisch landsbestuur.

Na de koffie (met baklava!), door het Erasmuspark, over een helofytenfilter (helofyten zijn moerasplanten) en langs de Kop van Jut, bereikten we het beeld van de violist aan de Marnixstraat, het eindpunt van onze wandeling van ruim 11 km.

 

De volgende wandeling zal zijn op zaterdag 21 januari 2023.