Wil je je óók meer verdiepen in verduurzaming van je huis ga dan mee naar de Beurs van Berlage op dinsdag 12 april 2022. De komende tijd bezoeken we nog 2 andere initiatieven. Andere ervaringen en initiatieven zijn zeer welkom. Hoe meer ideeën, informatie en tips we met elkaar kunnen delen hoe beter.

We beginnen in de Beurs van Berlage waar de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een ‘reizende’ expositie heeft gemaakt over het verduurzamen van monumenten. Deze expositie, met de titel ‘Monumenten verduurzamen? Er kan meer dan je denkt’.

Op dinsdagmiddag 12 april 2022 om 14.00 uur verzamelen we bij de Beurs van Berlage. De toegang tot de expositie is gratis. Laat even aan Debora weten of je meegaat. Een email sturen naar stadsdorpgrenst@gmail.com kan ook.


Verduurzaming monumenten in de Beurs van Berlage

De expositie neemt de bezoekers mee in de mogelijkheden om een monument te verduurzamen en geeft informatie over maatregelen die genomen kunnen worden om energie te besparen en het comfort te verhogen. Met eenvoudige maatregelen valt al veel te winnen, denk aan een goed ingeregelde CV, de toepassing van ledverlichting etc. Maar ook zonnepanelen zijn mogelijk – het verduurzamen van monumenten en historische gebouwen vraagt veelal om maatwerk. Daarbij kan er vaak meer dan gedacht, zolang de cultuurhistorische waarde van het monument gerespecteerd wordt. Het is altijd zinvol om te overleggen met medewerkers van het Duurzaam Erfgoed loket in Amsterdam.

In de expositie wordt informatie aangeboden over wat er mogelijk is en hoe dat in zijn werk gaat. Daarbij komen onderwerpen aan de orde als: isoleren, ventileren, verwarmen, maar ook het opwekken van energie. De expositie helpt eigenaren en gebruikers van monumenten de mogelijkheden voor hun specifieke situatie verder te onderzoeken. Maar deze expositie is ook interessant voor eigenaren en gebruikers van oude of historische panden die (nog) geen monumentale status hebben en panden in een beschermd stads- of dorpsgezicht. Via de website van de Gemeente Amsterdam kun je meer lezen over de duurzame monumenten beurs.

De volgende excursie gaat naar een ander duurzaam project, het ABN AMRO paviljoen Circl aan de Zuidas, een praktijkvoorbeeld van duurzaam en circulair ontwerpen. Klik op deze regel om daar meer over te lezen.



In de oude binnenstad is Green Light District actief om een monumentaal pand te verduurzamen.

In 2014 heeft ons Stadsdorp samen met De Groene Grachten een thema avond georganiseerd over duurzaamheid. Sindsdien is er veel gebeurd. Via deze link is een verslag van die avond te lezen.