December zorgde voor diverse verrassingen in de bus van Stadsdorpers, leuk verzonnen, maar wie ontwierp ze eigenlijk? Pleun reageerde meteen enthousiast op de vraag of hij, als grafisch ontwerper, de vormgeving op zich wilde nemen.

De wikkel voor de Tony Chocolonely sinterklaasletter, met eenzame schimmel achtergelaten in de wei, was een foto die Pleun een paar jaar geleden op een fietsvakantie in Spanje maakte. ‘Ik vind het leuk als je nog een beetje moet verder-denken bij het bekijken van een ontwerp. Dat je in 2e instantie denkt: hé, die betekenis zie ik er nu pas in.’

Voor de cadeaubon fotografeerde Pleun de kroon van de Westertoren, ‘Die door zijn intense blauwe kleur en gouden versierselen echt waarde toevoegt, tenslotte is het een waardebon’, vertelt hij. Voor de Kerst- en nieuwjaarswens die Monique via e-mail stuurde, vond hij een toepasselijke gevelsteen. ’Ik koos deze steen omdat het thema me geschikt leek. Gevelstenen zijn een boeiend erfgoed en er zijn er heel wat in onze regio. Het mooie achtergrondverhaal van Onno Boers op de website van de VVAB voegde ik eraan toe.’

In 1980 begon Pleun in een souterrain aan de Prinsengracht als zelfstandig ontwerper, samen met een compagnon. Daarvoor werkte hij bij Tel Design in Den Haag, waar hij toen ook woonde. Na een jaar pendelen verhuisde hij naar Amsterdam, maar werd vervolgens in 1983 partner bij Ontwerpbureau 2D3D, in… Den Haag. Opnieuw pendelen, maar dan de andere kant op. Hij besloot in Amsterdam te blijven wonen. In 1984 kocht hij een appartement (in de tuin gelegen voormalig telexhuis) aan de Herengracht. In 1992 volgde de overstap naar Antwerpen. Voor de liefde. Het Amsterdamse tuinhuis functioneerde als pied-à-terre. Dat werd opnieuw pendelen (nu van Antwerpen naar Den Haag). Een jaar later kwam daar een einde aan toen de periode van elf jaar 2D3D werd afgesloten en hij de draad weer oppakte als zelfstandig ontwerper. Nog wat later ging hij part time aan de slag als docent Grafisch ontwerp en Typografie aan de Academie Sint Lucas in dezelfde stad. De bakens werden na 19 jaar lesgeven opnieuw verzet en het tuinhuis in Amsterdam werd wederom de vaste woonstek. Het leven draait soms in cirkels.

‘Het was fijn dat jullie al duidelijke plannen hadden voor de attenties voor Sint en Kerst, en dat ik carte blanche kreeg voor de vormgeving. Het was een goeie samenwerking en ik vond het leuk om te doen.’ Dat vond het bestuur ook. En als we afgaan op de enorme stroom bedank-mails die bij het Stadsdorp binnenkwamen, zijn de Stadsdorpers het daar grondig mee eens. Dankjewel Pleun!