Na bijna 50 jaren zal Bakkerij Année uiterlijk 1 juni a.s. haar deuren sluiten.

In 1966 begon Paul Année in de Runstraat 25 met een bakkerij. In eerste instantie bakte hij de gebruikelijke broden en gebakjes, maar hij stapte na 5 jaar over op biologisch brood. In die jaren was dat een uitzondering en in de tijd van Provo en Kabouters vonden zijn broden meteen al grote aftrek. Hij ontwikkelde een broodrecept wat in al die jaren die volgden is gehandhaafd.

Paul Année overleed eind jaren zeventig ten gevolge van een fietsongeluk, maar de medewerkers zetten de bakkerij in zijn stijl voort en de winkel behield zijn naam. In 1978 werd een tweede bakkerij Année op het Bellamyplein geopend. Deze bakkerij is onafhankelijk van de winkel in de Runstraat, maar verkoopt hetzelfde brood.

Een begin van de terugloop van de klandizie merkten de verkoopsters toen de bibliotheek zijn deuren sloot. En daarna liep de verkoop verder terug. Komt het door het feit dat op veel meer plaatsen biologisch brood te verkrijgen is? Of komt het door het veranderde beeld van de negen straatjes, waar de buurtbewoners vroeger al hun gewone boodschappen konden doen, als groenten, vlees, wild, kaas én brood, terwijl er nu voornamelijk kledingwinkels zijn gekomen?

Het zal een groot gemis zijn voor de buurt en het afscheid van een periode. Maar het is fantastisch dat dit initiatief, gedreven door idealen, zoveel jaren heeft kunnen bestaan!