Helaas is de rondleiding bij The Amsterdam Pipe Museum in rook opgegaan! Misschien is het geen gebrek aan belangstelling maar kwam het nu even niet uit. Vindt u het jammer dat dit leuke initiatief niet door is gegaan? Laat het ons weten, misschien mogen we op een ander moment nog een keer van hun gastvrijheid gebruik maken.

---

Het wereldwijde verhaal rondom roken gepresenteerd in een zeventiende-eeuws grachtenhuis.

Benedict Goes, kunsthistoricus, pijproker, regelmatige bezoeker Stadsdorp Gracht & Straatjes, nodigt Stadsdorpers uit voor een rondleiding in het Amsterdam Pipe Museum.
We worden ontvangen met koffie op donderdag 29 oktober 2015 om 10.30 uur. Het programma zal tot ongeveer 12 uur duren.

Het Amsterdam Pipe Museum is nog vrij onbekend bij Amsterdammers. Na een verhuizing uit Leiden (toen nog Pijpenkabinet geheten) is het museum nu al bijna 20 jaar aan de Prinsengracht gevestigd. Vrijwilligers vertellen de bezoeker – waarvan 80% buitenlanders - in vier talen. De collectie omvat de wereldwijde cultuur van het pijproken over 2.500 jaar! De oudste voorbeelden komen uit Midden-Amerika, gemaakt ver voor de komst van Columbus. Via de bekende lange Goudse pijp maakt u kennis met de rijke tradities van de gesneden meerschuim pijp, de Franse mode van de portretpijp en de handbeschilderde Duitse porseleinen pijpen. Vanzelfsprekend kan de waterpijp niet ontbreken, evenmin als de Chinese opiumpijp.

De collectie, thans beheerd door een stichting, is van oorsprong een privé verzameling, in zo'n vijftig jaar samengebracht door één collectioneur.

Leden van Stadsdorp Gracht & Straatjes worden ontvangen in het souterrain en vervolgens uitgenodigd voor koffie en koek aan de vergadertafel in de Sael van de bel-etage, die is ingericht als het huis van de verzamelaar met antieke kasten en kabinetten. U hoort tijdens de rondleiding allereerst iets over de bouw- en bewoningsgeschiedenis van het huis, het enige grachtenhuismuseum van het standaard formaat van 4½ meter breed. Dus ook voor niet rokers is deze rondleiding interessant, omdat het onze cultuur geschiedenis betreft.

Adres: Prinsengracht 488 (tussen
Leidsestraat en Spiegelgracht)


Graag van tevoren aanmelden per email stadsdorpgrenst@gmail.com. Als u een museumjaarkaart heeft neem deze dan mee.
Een vrijwillige bijdrage voor de onkosten
van koffie wordt op prijs gesteld.

Voor meer informatie: http://www.pipemuseum.nl