Zaterdag 24 februari 2024 gingen 9 Stadsdorpers op pad voor een wandeling van Santpoort Zuid door bos en duinen naar Bloemendaal. Een wandeling met veel winterse natuur en historie tot in de vroege Middeleeuwen.

Vanaf station Santpoort Zuid kwamen we al snel aan bij het terrein van het vroegere psychiatrisch ziekenhuis Meer en Berg. Tegenwoordig geen ziekenhuis meer maar verbouwd tot appartementen. Met een monument in aanleg van stukken van een gekapte boom. De nogal breedsprakige kunstenaar gaf uitleg over het kunstwerk.



Vervolgens op weg naar de ruïne van Brederode. Onderweg zagen we veel vogels. Ook een compleet nest ooievaars, van steen weliswaar maar voor de symboliek van een pasgeborene.



Na een foute afslag toch de juiste weg gevonden naar de ruïne van Brederode. Een indrukwekkend monument en zeker het bezoeken waard. Helaas alleen open in het zomerseizoen.



Een prachtig voorbeeld van kasteelbouw in de vroege middeleeuwen. Toen eigendom van de graven van Holland waaronder Floris de Vijfde. Eerst vernield tijdens de Hoekse en Kabeljauwse Twisten en later door de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog. De restauratie in de 19e eeuw is uitgevoerd door Pierre Cuypers (van het Rijksmuseum en het CS).



Op het terras bij een boerderij vlak bij Duin en Kruidberg werd de laatste door het Stadsdorp gesubsidieerde koffie genuttigd. Daarna konden we weer verder. Ditmaal een prachtige tocht door de duinen. Een bospad met weliswaar kale winterse bomen en veel door stormen gevallen bomen waarop weer allerlei parasietplanten zoals schimmels en paddenstoelen groeiden.
Het letterlijke hoogtepunt was een hoge duin, die alleen met aangelegde treden was te beklimmen. We werden beloond met een prachtig uitzicht.

Daarna daalden we af richting Bloemendaal begeleid door een frisse regenbui.
Bij Bloemendaal aangekomen stuitten we eerst op een monument bij de plek waar vroeger het Huis Aelbrechtsberg stond. Een kasteel dat dateert uit de tijd van Graaf Floris II (12e eeuw). In die tijd fungeerde dat huis als het bestuurlijke centrum van Holland. Met de graven van Holland als machtshebbers. De Rooms-koning Willem (graaf Willem II) ontving daar een deputatie van de stad Utrecht (21 juni 1255). Ook graaf Floris V was veelvuldig op het slot aanwezig en er zijn tal van oorkonden opgesteld. In de Middeleeuwen verhuisde het bestuurlijke centrum van Holland naar het Haagse, het Binnenhof, waar het nu nog steeds is.

Tenslotte vanaf station Bloemendaal met bus en trein weer terug naar Amsterdam.

De volgende wandeling is op 24 maart. Wil je mee wandelen geef meld ja dan aan via stadsdorpgrenst@gmail.com.