Oek de Jong schrijft in ‘Zwarte Schuur’ over leven met trauma en de verwerking ervan, over vrouwen die Maris Coppoolse in de loop van de jaren confronteren met zichzelf en over de kracht van een grote liefde. De leden van de Stadsdorp Boekenclub bespreken dit boek op woensdag 27 oktober 2021.

Op zijn negenenvijftigste heeft schilder Maris Coppoolse een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De internationale pers schrijft erover, het publiek stroomt toe. Maris staat op het toppunt van zijn roem. In de coverstory van een weekblad wordt de bron van zijn obsessieve werk blootgelegd: een misdaad die hij op zijn veertiende beging.

Niemand in zijn omgeving is hiervan op de hoogte. Zijn vrienden en bekenden zijn geschokt. Alles begon in een zwart geteerde schuur op een eiland. Dit is het verhaal van een leven dat door één enkele, catastrofale gebeurtenis wordt getekend. Maris heeft ‘levenslang'.

Oek de Jong debuteerde in 1977 met een verhalenbundel. Zijn grote doorbraak was in 1979 met de roman ‘Opwaaiende zomerjurken’. De Jong schrijft over dichters, denkers, schrijvers en schilders van toen en nu met wie hij zich verwant voelt. ‘Zwarte schuur’ verscheen in september 2019 en werd uitverkozen tot Boek van de maand in De Wereld Draait Door.