Deze door Willem Frederik Hermans geschreven roman, eerste druk in 1987, zal op woensdag 24 november 2021 besproken worden door de leden van de Stadsdorp Boekenclub. Hoofdpersoon is Constantin Brueghel, zoon van een Nederlandse vader en een Franse moeder.

Hij is bijna veertig jaar oud en filosoof van beroep. Afgestudeerd op een briljante scriptie over Tijd en Duur, heeft hij voor een eenvoudig beroep gekozen. In een leegstaand pand windt hij de klokken op.

Er zijn 1473 klokken verdeeld over 294 zalen en drie gemeenschappelijke kantoorruimten. Om de geluidsoverlast van al dat getik zoveel mogelijk te beperken, dient Constantin de klokken zó af te stellen dat ze min of meer gelijk slaan. Van de ambtenaren en de huismeester mag hij de klokken wel stilzetten. De toeristen zijn niet in de verzameling geïnteresseerd. De gemeente kost het handen vol geld om het paleis te onderhouden en te exploiteren. Maar omdat de hertog die het paleis aan de gemeente naliet het zo gewild heeft, doet Constantin zijn werk met de grootst denkbare toewijding.

Met de komst van een nieuwe ambtenares gaat er een doos van Pandora open. Haar komst is het begin van een onvervulde verliefdheid, de suggestie van conspiratie en een onzichtbaar complot. Het is het begin van de ondergang van het paleis en de klokkenverzameling.

Heel wat motieven uit ‘Hermans’ eerdere werk klinken in deze roman door. Herkenning en daaruit voortvloeiend een zekere berusting zijn dus onvermijdelijke ervaringen bij het lezen van deze roman.