Dit jaar viert Amsterdam haar 750-jarig bestaan. Naar aanleiding daarvan bezocht de Stadsdorp Museumgroep op 23 april 2025 in het Stadsarchief de tentoonstelling “De Geboorte van de Stad. Op zoek naar Middeleeuws Amsterdam”.

Het tolprivilege van 27 oktober 1275, uitgevaardigd door graaf Floris V, wordt wel het geboortebewijs van Amsterdam genoemd. Voor het eerst verschijnt de naam van de stad op papier: ‘Amestelledamme’.



Er was o.a. een reconstructie te zien van het gezicht van de oudst bekende Amsterdammer. De botten werden in 1963 ontdekt onder de Oude Kerk. Uit recent onderzoek bleek dat hij tussen 1150 en 1215 is overleden. Forensisch onderzoek heeft o.a. onthuld dat hij ongeveer 25 jaar oud was toen hij stierf. Een longontsteking was waarschijnlijk de oorzaak van zijn dood.

Het Mirakel van Amsterdam in 1345 maakte de stad tot een belangrijk bedevaartsoord. Vanaf de late 14de eeuw groeide het aantal kloosters snel.

De tentoonstelling belicht ook handel, macht en het dagelijks leven van Amsterdammers. Economische groei en migratie transformeerden Amsterdam tot een handelscentrum, met internationale contacten en een levendige markt. De geboorte van de stad eindigt bij de Beeldenstorm, waarmee een nieuw hoofdstuk in de stadsgeschiedenis begint.

De tentoonstelling is nog te bezichtigen tot 6 juli 2025.